Kim jest dietetyk kliniczny?
Świadomość tego, że właściwa dieta jest kluczem do zachowania nie tylko pięknej sylwetki, ale też zdrowia, stale rośnie. Dokonujemy dzięki temu coraz bardziej właściwych wyborów żywieniowych. Kupujemy mądrze, gotujemy zdrowo i te nawyki stają się dosłownie sposobem na życie. Często także sięgamy po fachową pomoc osób, które potrafią nie tylko umożliwić zbudowanie właściwego planu żywieniowego, ale także przeciwdziałać dzięki temu chorobom lub istotnie wpływać na ich przebieg.
Ma być smacznie, ale nie tylko…
Dietetyk, w opinii wielu osób to specjalista, który wspomaga proces odchudzania i to oczywiście prawda. Dzięki swojej wiedzy, a nierzadko i doświadczeniu, umożliwia stworzenie optymalnego planu żywieniowego, zaspokajającego potrzeby organizmu, a jednocześnie pozwalającego na gubienie zbędnych kilogramów w zgodzie z preferencjami każdej osoby.
Smak to bowiem podstawa do tego, aby jeść nie tylko zdrowo, ale też z przyjemnością, która wspiera utrzymanie reżimu diety. Wydaje się, że właśnie w tym tkwi sedno sukcesu wielu dietetyków – dobierają oni składniki żywienia tak, aby wychodzić naprzeciw każdej osobie. Standardowe diety i plany żywieniowe niestety nie uwzględniają gustów smakowych. Mało w nich otwartości na zamienniki, produkty zastępcze czy nawet wyjątki od głównego założenia diety.
Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z tego, że do dobrego dietetyka, zwłaszcza tego klinicznego, warto przyjść z kompletem badań, ponieważ może on stworzyć dietę nie tylko smaczną, ale i prozdrowotną. Kim jest dietetyk kliniczny i jakie ma kompetencje? Wiele osób tego nie wie, a warto korzystać z jego wiedzy, która pozwoli, w optymalnych warunkach, wyregulować wiele procesów zachodzących w organizmie.
Dietetyk kliniczny to nie lekarz, ale…
Na pewno nie wystawi recepty, nie zleci badań w ramach podstawowej opieki zdrowotnej i nie da skierowania w tym samym trybie, jednak dietetyk kliniczny to osoba, która skończyła właściwe studia w obszarze żywienia i zrobiła odpowiednią specjalizację, bardzo często popartą licznymi kursami. Temu doświadczeniu warto zaufać!
Dietetycy kliniczni to specjaliści przygotowani nie tylko do stawiania czoła nadwadze, ale też cukrzycy, problemem hormonalnym, zaburzeniom w funkcjonowaniu układu kostnego i szkieletowego, dysfunkcjom układu krążenia i wielu innym. Wiedząc, jakie składniki żywieniowe mogą wzmagać lub koić pewne procesy, pomagają stworzyć dietę nie tylko zdrową, ale i w pewien sposób leczniczą.
Żywienie w chorobie, nie tylko tej o ostrym przebiegu i z dynamicznym leczeniem, takiej jak nowotwór, może przynosić bowiem długofalowe, korzystne zmiany w samym postępie choroby. Jedzenie wpływa nie tylko na to, jaki osiągany jest poziom cukru, ale też na bilans lipidowy, poziom hormonów czy stan nasycenia organizmu wapniem. Właściwa dieta ma ogromny wpływ na objawy astmy, osteoporozy, łuszczycy i wielu innych dolegliwości zdrowotnych. Chcesz wiedzieć więcej o tym, w czym może Ci pomóc właściwa dieta – zobacz więcej na https://mjrmedical.com/.
Choroba to stan, w którym nie można rezygnować z pomocy medyków, ale wspomaganie działania leków i terapii odpowiednimi składnikami odżywczymi może mieć nieoceniony wpływ na to, w jakim stanie chory przebrnie przez każdy etap leczenia i jak będzie funkcjonował w chorobie. Dietetyk kliniczny pomoże stworzyć plan żywieniowy, dzięki któremu działanie leków może być jeszcze lepsze, a skutki leczenia odniosą zamierzony skutek.