Jak wybrać dobrego dietetyka w Głogowie?
Podczas wyboru dietetyka warto posiłkować się opiniami osób, które już skorzystały z jego pomocy. Czasami dietetycy mają swoje „specjalizacje” ‒ zajmują się wsparciem głównie określonych grup osób, np. sportowców, dzieci, kobiet w ciąży, osób na dietach roślinnych, osób chorych na określone choroby. Dobrym pomysłem jest także skonsultowanie tej kwestii z lekarzem pierwszego kontaktu – może znać kogoś wartego polecenia. Jeśli okaże się, że nasz potencjalny dietetyk powiązany jest ze znanym, renomowanym ośrodkiem medycznym, to taka informacja może również wpłynąć na naszą decyzję. Warto też zwracać uwagę na to, czy jest to dietetyk po studiach na uczelni wyższej (optymalnie medycznej), czy osoba tylko po kursie – wiedza i doświadczenie tych osób będzie odmienne. Warto wyszukiwać dietetyków z największym doświadczeniem, my zachęcamuy do wybierania dietetyków klinicznych więcej w tym artykule jeżeli jesteś z Głogowa
Dietetyka kliniczna
Jeżeli poszukujemy dietetyka pod kątem swojego dziecka, warto wybierać specjalistę, który określa się jako dietetyk dziecięcy lub pediatryczny lub deklaruje, że zajmuje się wsparciem żywieniowym dzieci – niektórzy przyjmują tylko dzieci, niektórzy tylko dorosłych. Jeżeli uprawiamy sport zawodowo lub chcemy uzyskać plan żywieniowy dopasowany do naszych treningów, warto poprosić o pomoc dietetyka sportowego. W przypadku zaburzeń odżywiania, warto zwrócić się do psychodietetyka.Jak dietetyk układa dietę?
Porada dietetyczna rozpoczyna się od ustalenia zapotrzebowania na energię i poszczególne składniki odżywcze na postawie wywiadu żywieniowego, a potem ‒ zindywidualizowanego jadłospisu. Dieta opracowana przez dietetyka w Trycho-Derm to spersonalizowany jadłospis zawierający produkty, które powinny zapewniać nie tylko potrzeby energetyczne organizmu, lecz także dostarczać ważnych makroskładników, witamin i składników mineralnych. Jadłospis zależy od indywidualnych potrzeb, w tym stanu zdrowia – jest inny w przypadku osób chorych na nowotwory, cukrzycę typu 2, alergie pokarmowe, czy osób z nadwagą. Przy opracowywaniu indywidualnych planów żywieniowych dietetyk bierze pod uwagę wiele czynników, w tym także stwierdzone lub podejrzewane reakcje alergiczne i nietolerancje i prowadzony. Należy również pamiętać, że dieta zawsze powinna uwzględniać rodzaj wykonywanej pracy (np. zmianowa), poziom aktywności fizycznej, możliwości finansowe, umiejętności kulinarne oraz preferencje smakowe. Zaproponowana przez specjalistę dieta jest zbilansowana i dostosowana do stanu zdrowia oraz stanowi ważny krok na drodze do zdrowego stylu życia.
Zmiana nawyków żywieniowych to zadanie niełatwe – jedzenie jest jedną z podstawowych codziennych czynności, ale również jest dla nas źródłem przyjemności i często ważnym elementem spotkań towarzyskich. W przypadku trudności z kontrolą masy ciała, rozpoznaniem chorób, które wymagają modyfikacji dietetycznych (np. zleconych przez lekarza) lub stosowania diet eliminacyjnych w związku z alergią lub nietolerancją czy przejściem na dietę roślinną, warto rozważyć skonsultowanie kwestii żywieniowych z dietetykiem. O zdrowe nawyki żywieniowe warto również zadbać na etapie planowania ciąży i w trakcie ciąży.
Zapraszamy do gabinetu Trycho-Derm w Głogowie